Skip to main content

Look&Fin wil de activering van het Belgische spaargeld ingrijpend veranderen: er wordt € 100 miljoen verwacht voor de bouw en renovatie van woningen in 2023

Brussel, 16 februari 2023 – Look&Fin is de leider in participatieve financiering in België gespecialiseerd in leningen aan kmo’s en breidt vandaag haar beleggingsaanbod voor particulieren en professionals uit. Het platform lanceert een veilige en gratis belegging op de korte termijn waarmee mensen hun spaargeld kunnen investeren in de vastgoedsector in ruil voor een rendement tussen 4% en 5% per jaar, terwijl ze genieten van een verzekering van 100% op hun geïnvesteerde kapitaal.

Dit is een uniek product in Europa dat de activering van Belgisch spaargeld revolutionair verandert in een context die tweeledig is:

  • de lage rentetarieven van de spaarboekjes ondanks de inflatie en de stijging van de rente,
  • de enorme behoefte in België en Europa aan nieuwe woningen.

Uitbreiding van het actieveld

Sinds 2018 biedt Look&Fin in samenwerking met kredietverzekeraar Atradius particulieren de mogelijkheid om leningen te verstrekken aan kmo’s en tegelijkertijd te genieten van een verzekering die hun volledige geïnvesteerde kapitaal verzekert. Dit betekent dat in geval van insolventie van de lener of 2 onbetaalde maandelijkse aflossingen, de verzekeringsmaatschappij het uitstaande kapitaal van de leners vergoedt.

Vandaag innoveert het platform door deze verzekeringsdekking uit te breiden naar de vastgoedsector, waardoor het mogelijk wordt de bouw van nieuwe woningen en de energierenovatie van het bestaande woningbestand te financieren. Concreet zullen particulieren en professionals een lening kunnen verstrekken voor een korte periode – van 12 tot 36 maanden – en een verzekering van 100% op hun kapitaal genieten in ruil voor een rendement tussen 4% en 5% per jaar.

Bovendien is deze verzekeringsdekking, die in samenwerking met Atradius is ontwikkeld, verhoogd van € 300.000 naar € 500.000 en kunnen hierdoor tot 70% meer beleggers dan in het verleden intekenen op hetzelfde project.

Deze uitbreiding van ons partnerschap naar de vastgoedsector met een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld is de bekroning van een groeistrategie die de afgelopen 10 jaar volledig gebaseerd was op de kwaliteit van de gefinancierde bedrijven“, legt Frédéric Lévy Morelle, CEO van Look&Fin, uit. “Onze partner Atradius heeft onze hele vastgoedportefeuille zorgvuldig geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat het voortaan gunstig is om het soort projecten dat wij financieren te verzekeren“, voegt hij eraan toe.

“Dankzij de Europese goedkeuring die we in de nabije toekomst hopen te verkrijgen, kan dit soort verzekerde financiering ook op andere markten dan België en Frankrijk worden aangeboden, waardoor Look&Fin een volgende stap kan zetten in zijn internationale expansie“, zegt Frédéric Lévy Morelle, CEO van Look&Fin. “Vastgoed is een zeer populaire sector bij beleggers omdat het een markt is die zij begrijpen en die keer op keer zijn veerkracht heeft bewezen; maar veel beleggers zijn ook op zoek naar garanties en zekerheid voor hun investeringen, met een ander rendement dan de minimale ondergrens. Vandaag brengen we deze twee werelden samen!” voegt de CEO eraan toe.

Een eerste beleggingskans is al beschikbaar: Blue October

Blue October is een vastgoedonderneming gespecialiseerd in de aankoop, renovatie en verbouwing van panden tot woningen, voornamelijk in Vlaanderen, met meer dan 10 jaar ervaring in de sector.

Deze handelaar in vastgoed deed een beroep op Look&Fin voor de financiering van de renovatie van twee appartementen en de bouw van twee nieuwe woningen aan de Belgische kust. Hij leent € 500.000 in het kader van een verzekerde vastgoedlening via Look&Fin.

Het dubbele voordeel van dit nieuwe Look&Fin-product is dat het de emittent – Blue October – in staat stelt fondsen te vinden tegen een goede prijs (4%) en omgekeerd ook hetzelfde voordelige rendement kan bieden aan de beleggers, die bovendien een verzekering van 100% op hun geïnvesteerde kapitaal genieten.

“Dankzij de financieringsoplossing van Look&fin kunnen wij de vereiste fondsen voor dit project lenen tegen een tarief dat uiterst aantrekkelijk is op de reguliere privémarkt voor vastgoedleningen, en dit vooral ook op zeer korte termijn. Zo lopen we geen vertraging op bij projecten die volgen. snelheid is belangrijk in onze sector. Wij willen Look&Fin bedanken voor het regelen van alle administratieve aspecten, waardoor wij ons 100% op onze business kunnen concentreren”, aldus Kris Daem en John de Decker, de zaakvoerders van Blue October vastgoed BV.

Vastgoed: aanzienlijke behoeften

Wat vastgoed betreft, gaat Europa talrijke en ambitieuze verbintenissen aan op het gebied van energiebesparing, energierenovatie van gebouwen en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Bovendien is en blijft er, gezien de toenemende bevolkingsgroei, de migratiebewegingen, het stijgende aandeel eenoudergezinnen en de nieuwe levensstijl na de coronacrisis, een aanzienlijk tekort aan woningen in Europa.

De financieringsbehoefte om aan deze vraag te voldoen wordt voor de komende 10 jaar op tientallen miljarden euro’s geraamd.

Look&Fin wil haar maatschappelijke rol voortzetten, namelijk particulieren betrekken door hun spaargeld te mobiliseren voor het algemeen belang en zo deelnemen aan de gemeenschappelijke inspanning, om met name de renovatie van gebouwen te helpen financieren.

Vorig jaar heeft Look&Fin via haar platform € 64 miljoen aan spaargeld doorgesluisd naar de bouw van nieuwe woningen en/of de verbetering van de energieprestatie van bestaande gebouwen.

32% van de in 2022 gefinancierde vastgoedleningen werd gekwalificeerd als “impactdossiers” en werd gebruikt om nieuwe woningen te creëren of bestaande woningen te renoveren.

2023: Look&Fin verwacht € 100 miljoen aan spaargeld voor de bouw en renovatie van woningen

“In 2023 verwachten we alleen al voor de vastgoedsector € 100 miljoen aan spaargeld van de Belgen aan te trekken via onze vastgoedbeleggingen. Deze belangstelling en groei die wij voorzien, zal komen door de lancering van onze nieuwe 100% verzekerde vastgoedlening die veel nieuwe beleggers zal aanspreken, vooral zij die vooral op zoek zijn naar veilige beleggingen”, aldus Frédéric Lévy Morelle. “40% van deze voorgestelde vastgoedleningen zal het label “Impact” krijgen en tegen 2030 zou dat 70% moeten zijn”, besluit Frédéric Lévy Morelle.

Over Look&Fin:

Het Europese crowdlendingplatform (leningen aan kmo’s) Look&Fin werd opgericht in 2012 en is marktleider in België. Look&Fin werd door de FSMA erkend als AFP (alternatief financieringsplatform) en biedt kmo’s en vastgoedprofessionals die op zoek zijn naar fondsen, de kans om rechtstreeks van particuliere beleggers geld te lenen. Op die manier belegt de geldschieter zijn spaargeld op een nuttige en rendabele manier in de reële economie met een rendement tussen 4% en 14% per jaar. Crowdlending is voor kmo’s en vastgoedprofessionals een doeltreffende en snelle manier om bedragen tot € 5 miljoen te lenen en kan tegelijkertijd gebruikt worden als hefboom bij de banken om bijkomende fondsen te verkrijgen. Sinds haar oprichting heeft Look&Fin € 210 miljoen aan leningen gestructureerd ter financiering van meer dan 600 kmo’s. Zo’n € 120 miljoen hiervan werd reeds terugbetaald aan de beleggers. In 2022 werd de oprichter Frédéric Lévy Morelle tijdens de Lobby Awards bekroond in de categorie Economisch Leadership.

www.lookandfin.com

KFI

Author KFI

More posts by KFI