Skip to main content

Thomas Planell, Beheerder – Analist DNCA Investments.

Het resultatenseizoen van de bedrijven zit erop.

Het gordijn valt, omhuld door ruisende zuchten van opluchting: de winstdaling in Europa is minder ernstig dan verwacht. Driekwart van de bedrijven wist te verrassen.

De grondstoffensector en de financiële sector zijn koploper in de positieve winstherzieningen. Vooral met betrekking tot de bedrijven die diensten verlenen aan andere bedrijven en de voedseldistributie verbetert het sentiment.

Eens de rekeningen opgemaakt zijn, stelt men vast dat de MSCI Europe (gewogen op basis van de vlottende kapitalisatie van zijn componenten) erin slaagt de winstgroeiverwachtingen met 8% te overtreffen. Een prestatie die doet denken aan die van het eerste kwartaal van vorig jaar en die applaus verdient.

De analisten verlaten optimistisch de zaal. Voor de enthousiastelingen onder hen zou het jaar kunnen worden afgesloten met een winstgroei van rond de 8%. Europa behoort niet alleen tot de goedkoopste markten ter wereld, maar heeft ook het mooiste traject afgelegd qua winstherziening.

De beheerders stellen zich vragen: de Europese indexen zijn sinds begin dit jaar al met 8% gestegen. Ze zitten boven de targets van de meeste strategen. De hypotheses voor de winstgroei zijn gemaakt, nu zijn er solide operationele prestaties voor de komende kwartalen nodig om de voorsprong te consolideren. Een opvering van de waarderingsmultiples zou niet te veel zijn. Na de apotheose van de resultaten van Nvidia (dat in zijn eentje 25% bijdraagt aan de stijging van de S&P500 sinds het begin van het jaar) zal het tot het volgende seizoen afhangen van de publicaties over de macro-economie en de monetaire beleidsbeslissingen.

Jammer genoeg laten de jongste cijfers in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten niet toe om de inflatoire doos van Pandora te sluiten. In Duitsland zet de hoger dan verwachte loonstijging de centrale bank onder druk. Als de bedrijven het niet aanvaarden om die in hun marges te absorberen, vreest de ECB dat deze onderliggende inflatie de economie zal overspoelen. Sinds februari gaan de verwachtingen voor een verlaging van de ECB-rente in 2024 erop achteruit, van vier naar slechts twee voor het jaar.

In de Verenigde Staten wijzen de laatste PMI-enquêtes op een economie die veerkrachtig blijft. Daartegenover staat dat de prijscomponent van deze indicatoren zorgen baart.

De bevraagde bedrijven voelen een stijging van de kosten in mei, in een bijzonder snel tempo in vergelijking met de voorbije acht maanden. In de tertiaire sector worden ze onder meer aangezwengeld door de arbeidskosten. Maar het is vooral in de industrie dat de opvering van de inputprijzen het meest uitgesproken is. Het gaat om hun grootste maandelijkse stijging sinds anderhalf jaar: een stijging van metalen, chemische producten, plastic, energiehout en lonen in de verwerkende industrie. Bedrijven denken er meer dan in april aan hun verkoopprijzen te moeten verhogen.

Sinds drie maanden zijn de meeste grondstoffen gestegen. Gas, zilver, zink, nikkel, koper, tin, aluminium, sinaasappelsap, cacao, goud, tarwe, platina: alle stijgingen zijn in dubbele cijfers. Zal dit te zien zijn in de volgende inflatiecijfers (Consumer Price Index) die nog steeds onder hun eenjarig gemiddelde evolueren? Binnen de Fed overweegt een toenemend aantal gouverneurs om de deur te sluiten voor een mogelijke renteverlaging dit jaar …

EFI

Author EFI

More posts by EFI