Skip to main content

Nagelmackers profileert zich steeds meer als een duurzame private bank en om dit kracht bij te zetten, verhuisde ze eind 2022 haar hoofdzetel, Monteco genaamd, naar een vernieuwd energieneutraal gebouw in de Europese wijk. We spraken met David Yuan, de CEO van Nagelmackers, naar aanleiding van de ingebruikname van het kantoor.

Monteco: een uit nieuw hout gesneden kantoor

Vooraleer we met de nummer één van de bank spraken, kregen we een rondleiding in het kantoorgebouw dat door Nextensa (ex-Leasinvest) en ION, beide Belgische vastgoedontwikkelaars, in 2018 werd gekocht en daarna volledig opnieuw werd heropgebouwd. Het gebouw kreeg de naam Monteco: een samentrekking van ‘Montoyer’, naar de Montoyerstraat waar het ligt, en ‘ecologisch’. En dit laatste vindt men er overal in terug met het houten skelet als het meest opvallende aspect. Monteco gaat vandaag zelfs door het leven als het hoogste houten kantoorgebouw van Brussel. Daarnaast is gekozen voor het gebruik van intelligentie technologie, waardoor het gebouw zeer energie-efficiënt is en (vergader)ruimtes beter kunnen worden benut. Het ventilatiesysteem bijvoorbeeld past de ventilatie aan het aantal aanwezige personen per ruimte aan. Daarnaast wordt met open en flexibele kantoorruimte gewerkt waarbij de meeste werknemers geen vaste bureau meer hebben en er wordt getracht een goede balans tussen thuiswerk en aanwezig zijn op kantoor te vinden.

CEO van Nagelmackers, David Yuan was alvast fier als een gieter om het vernieuwde kantoor in gebruik te kunnen nemen.

Wat is er sinds uw komst veranderd bij de bank?

David Yuan: In 2020, toen het nieuwe managementteam aantrad en ik als CEO werd aangesteld, wilden we met Nagelmackers een nieuwe weg inslaan en vroegen we ons af hoe we de bank opnieuw op de kaart zouden kunnen zetten want de instelling, die al 275 jaar bestaat, was ingedommeld en had aan bekendheid ingeboet. We deden eigenlijk alles, net als de grotere banken in België,  maar we waren te klein om dit allemaal te doen. We wilden opnieuw focussen op wat we goed doen en dat is personal en private banking. Dat is onze core business, onze toekomst en daar zullen we in investeren.

En hoorde de verhuis naar het Monteco-gebouw daar ook bij?

David Yuan: Naast de nauwere focus moesten duurzaamheid en het hebben van een lage ecologische voetafdruk ook een hoeksteen van onze hernieuwde strategie worden, net als onze investeringen in ons IT-systeem. En om deze duurzame transformatie in de verf te zetten, wilden we een nieuwe hoofdzetel betrekken die modern oogt en energie-efficiënt is. Onze vroegere gebouw is te oud en zou het nieuwe Nagelmackers niet kunnen weerspiegelen. Maar die duurzaamheid wilden we ook in andere aspecten meer doen meespelen. Op productvlak ontwikkelen we nu volop artikel 9 beleggingsfondsen terwijl we het autobeleid hebben herbekeken en ons wagenpark op termijn enkel nog uit elektrische voertuigen zal bestaan.

U verhuist net voor het einde van een nieuw jaar. Is daar een reden voor?

David Yuan: Nagelmackers heeft in 2022 maar liefst 275 kaarsjes mogen uitblazen en we wilden absoluut het jubileumjaar afsluiten met een verhuis naar een energiezuinig en nagelnieuw gebouw om dit extra luister mee te geven. Ik besef dat ik onze partners Nextensa en ION flink onder druk heb gezet om nog voor het einde van het 2022 de sleutel te kunnen overhandigen. Ze zijn er uiteindelijk in geslaagd het gebouw op tijd te leveren en ik dank hen daar uitdrukkelijk voor.

Zou u het opnieuw doen en wat zou u anders aanpakken?

David Yuan: Twee jaar geleden was de keuze voor Monteco dapper maar vandaag blijkt dat het de juiste beslissing was. We hebben er helemaal geen spijt van en zijn er trots op. De hele constructie is zo efficiënt. We hebben hier enkele dagen terug nog onze bestuursvergadering gehad en iedereen was zeer tevreden met het resultaat. Uiteindelijk zouden we aan het hele proces niets veranderen en de uitkomst is exact wat we ervan verwacht hadden.

Hoe ziet u de bank de komende 5 jaar evolueren?

David Yuan: Nu moeten we ons concentreren om de bank efficiënter te maken en daar zal ons nieuwe IT-systeem toe bijdragen. De doelstelling is om een nog betere dienstverlening voor de klant te kunnen garanderen. En zoals reeds aangegeven zal duurzaamheid en ESG steeds meer in het middelpunt van de bank komen te staan. We hopen er ook nieuwe klanten mee te kunnen aantrekken zonder de bestaande uit het oog te verliezen natuurlijk. Wat we ook beogen is om de komende jaren een goede balans tussen werk en privé te vinden, niet alleen om werknemers in de bank te houden maar ook om  nieuw talent te kunnen aantrekken in de huidige ‘war on talent’. Onze ultieme doelstelling is uiteindelijk om de eerste keuze te worden als personal en private banker bij Belgen. 

Gaat u als Chinese CEO ook Azië op de kaart zetten bij de bank?

David Yuan: Dat is inderdaad één van onze strategische betrachtingen: Nagelmackers moet uitgroeien tot een soort toegangspoort tot Azië. We kennen immers de Aziatische markten beter dan onze Belgische concurrenten. Praktisch bekeken willen we onze klant op een eenvoudige manier toegang tot Azië verschaffen. Vandaag zijn er bij Nagelmackers trouwens al private banking klanten die direct in China kunnen beleggen. We beseffen echter ook dat de Belgische belegger vrij conservatief is ingesteld. Vandaar dat onze producten top of the bill moeten zijn zodoende de persoon in kwestie te kunnen overtuigen.

En kunnen we op het vlak van duurzaamheid van China leren?

David Yuan: Duurzaamheid staat er bovenaan de prioriteitenlijst en op sommige vlakken gaat het sneller dan in Europa zoals op het vlak van elektrische voertuigen bijvoorbeeld. En overal waar men kijkt, liggen er zonnepanelen. En onze droom is onder meer om positieve tendensen die we daar zien naar hier over te brengen.

KFI

Author KFI

More posts by KFI